Onze tips voor het kopen van een woning

 

Bekijk hoeveel u kunt lenen

Wanneer u een woning wilt kopen, is het prettig te weten in welke prijsklasse u kunt zoeken. Als u voor het eerst een huis koopt, komt u mogelijk in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op nhg.nl leest u wat de voorwaarden zijn. En vindt u een sneltoets waarmee u een indruk krijgt hoeveel u kunt lenen met hypotheekgarantie.

Krijg een indruk van uw maandelijkse kosten

Als u straks een eigen huis bezit, krijgt u naast hypotheekrente en aflossing nog met andere eigenwoning-kosten te maken. Met de handige rekentool wat kost een huis krijgt u een indruk van deze kosten. Zo krijgt u meer inzicht in uw financiële mogelijkheden.

Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen

Een aankoopmakelaar helpt u bij het zoeken en kopen van een woning. Een makelaar heeft inzicht in belangrijke informatie over de woning. En helpt u bij het onderhandelen over de prijs. Een makelaar rekent een vergoeding voor zijn diensten: een courtage. Dit kan een vast bedrag zijn. Of een bepaald percentage van de aankoopsom.

Schakel een hypotheekadviseur in

Hebt u uw droomhuis gevonden? Maak een afspraak met ons kantoor voor een adviesgesprek. Wij helpen u met een hypotheekadvies op maat. Samen maken wij met u een afspraak over onze beloning voor het advies en de bemiddeling.

Vergelijk offertes op hypotheekvorm, voorwaarden en prijs

Vraag bij meerdere aanbieders offertes op. Vergelijk de prijs maar lees ook goed de voorwaarden door. Let bijvoorbeeld op hoelang de offerte geldig is en wat de aflosvorm van de hypotheek is. Of hoeveel u boetevrij kan aflossen of dat er boete bij verkoop gerekend wordt. Bekijk ook de prijs en voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering is nodig is om het risico af te dekken als u of uw partner vroegtijdig overlijdt. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van de hypotheekofferte die het beste past bij uw persoonlijke voorkeuren en situatie.

Maak gebruik van een verhoogde inschrijving

Bij het aankopen van uw hypotheek kunt u alvast rekening houden met toekomstige uitgaven voor bijvoorbeeld een verbouwing. In plaats van het hypotheekbedrag dat u werkelijk nodig hebt, laat u de notaris een hoger bedrag inschrijven in het hypotheekregister. U hoeft dan in de toekomst niet opnieuw naar de notaris als u uw hypotheek wilt verhogen. En u bespaart zo bovendien kosten.

Laat een taxatierapport maken

Wanneer u een bestaande woning koopt, is de kans groot dat u een taxatierapport moet laten opstellen. Maak op tijd een afspraak met een taxateur, bijvoorbeeld direct na het tekenen van uw offerte. Koopt u een oudere, vooroorlogse woning? Het kan verstandig zijn een bouwkundig rapport op te laten maken. Voor het laten opmaken van taxatie- en bouwkundig rapporten betaalt u kosten. Uiteraard kunnen wij hierin voor u bemiddelen.

Denk aan de garantieverklaring

De verkopers van de woning willen vaak een garantie zien van 10% van de koopsom. Een bankgarantie of garantieverklaring is bijna altijd voldoende. Neem de bankgarantie of garantieverklaring op in de koopovereenkomst. Verder is het verstandig om ruim de tijd, dat wil zeggen 6 weken, te nemen voor het rond krijgen van de hypotheek. Deze termijn kunt u ook in de koopovereenkomst noemen. Voor het afgeven van een bankgarantie door een geldverstrekker worden eenmalige kosten in rekening gebracht.

Maak een afspraak met de notaris

Er zijn grote verschillen tussen de tarieven van notariskantoren. Vraag bij verschillende notarissen een offerte aan. Gaat u samenwonen? Wellicht is dit een mooi moment om een samenlevingsovereenkomst of testament op te laten stellen.

 

 

 

 

Comments are closed.